Dolmabahçe Sarayı – Atatürk’ün Odası
Dolmabahçe sarayı tarihi
Hepimiz için en önemli yerlerden biri hiç şüphesiz Dolmabahçe sarayıdır. Dolmabahçe sarayı ve Atatürk’ün odası okul yıllarımda sık sık okulla beraber gezi programı adı altında gittiğim ve her seferinde çok büyülendiğim bir yerdir. Saray sadece İstanbul’dan değil, tüm ülkeden ve elbette dünyadan her yıl bir sürü turist ağırlamaktadır.
Dolmabahçe sarayını kim yaptırdı?
Gelelim Dolmabahçe sarayının tarihine. Dolmabahçe sarayının yer aldığı alanla ilgili çalışmalar denizin doldurlulması ile başlanmış ve bu işlem oldukça uzun bir zaman almış. Sarayın yapımı 1. Ahmet tarafından başlatılmış ve daha sonra 2. Osman tarafından devam ettirilmiş. Sonrasında ise Sultan Abdülmecit tarafından proje 1843 yılında başlatılmış ve bu süreç tam 13 yıl sürmüş. Sarayın tasarımı ise mimari alanda ciddi bir şöhrete sahip olan balyan ailesi mensuplarından Nikagos balyan ve Garabet tarafından gerçekleştirilmiş. Sarayın iç tasarımında ise Fransız Sechanın emeği oldukça büyükmüş. Saray tasarlanırken hem çok sade hem de aynı zamanda gösterişli olmalı şeklinde bir fikir üzerinde çalışılmış. Bu iki birbirinden çok uzak gibi görünen tasarım Dolmabahçe sarayında imkansız denilmesine rağmen gerçekleşmiş. Saray hem son derece sade, hem de gösterişin ciddi anlamda hakim olduğu ama abartıdan uzak ve klas bir şekle bürünmüş.
Gelelim Dolmabahçe sarayını kim yaptırdı sorusuna. Yukarıda da bahsettiğim gibi saray Sultan Abdülmecit tarafından yapılmıştır. Abdülmecit bu sarayı yaptırmadan önce devletin şanına layık bir saray yaptırmanın arayışı içindeydi ve bu nedenle bu sarayı son derece modern çizgiler ve son derece şık bir tasarım olması kaydıyla yaptırılması onayı ile başlattı. O dönem, ahşap ve çok eski bir görünüme sahip olan Beşiktaş sarayını yıktırıp yerine Dolmabahçe sarayını yaptırdı. Saray yapıldıktan sonra Sultan Abdülmecit dahil olmak üzere 6 tane osmanlı padişahı ve aileleri tarafından ikametgah olarak kullanıldı.
Cumhuriyet döneminde ise saray Atatürk’ün ikametgâhı olarak kullanıldı. Atatürk son derece önemli kararları burada verirken işlerini de bu sarayda yapıyordu. Son günlerinde burada kalan Atatürk son nefesini de bu sarayda verdi. Atatürkümüzün cenaze namazı da Dolmabahçe sarayında kılındı.
Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.