Antoni Gaudi’nin Ölümsüz Eseri: Sagrada Familia Kilisesi
Barselona’nın en önemli simgesi, Antoni Gaudi’nin en önemli eseri olan Sagrada Familia Kilisesidir. Barselona seyahatim boyunca açıkçası beni en çok heyecanlandıran yapılardan biri de bu güzel kilise oldu. Eğer, Barselona gezisi planlıyorsanız siz de bu özel mimariden oldukça etkileneceksiniz. Çünkü, kilise alışılmışın dışında farklı bir tasarıma sahip. Dini motiflerden, hayvanlardan ve doğadan esinlenilerek yapılmış adeta bir görsel şölen diyebilirim.
Sagrada Familia Hikayesi
Gelelim Sagrada Familia’nın hikayesine. Kilisenin yapımına, Mimar Francesc del Villar tarafından neo-gotik stili tarzında 1882 yılında başlanılmış. Fakat, mimar ile kilisenin vakıf yöneticileri arasında bir anlaşmazlık çıkmış ve mimarın yerini Antoni Gaudi almış.
Gaudi, kilisenin yapımını elde ettikten sonra tüm çizimleri ve planları tamamen değiştirmiş. Bunun yanında, kilisenin yapımı finansman zorluklardan ötürü oldukça uzamış. Gaudi ise adeta hayatının bir kısmını bu kilisenin yapımına adamış. Tam 14 yıl boyunca gece gündüz kilisenin yapımı için uğraşmış ve zamanının büyük bir kısmını burada geçirmiş.
Gauidi, 1926 yılında talihsiz bir şekilde kendisine tramvay çarpması sonucu hayatını kaybetmiş. Bu zamana kadar ise kilisede doğu kısımdaki İsa’nın doğumu cephesini, bu cephede yer alan kulelerden birisini ve kilisenin iç kısmında yer alan Apsis ve Kriptanın bir kısmını tamamlayabilmiş. Apsis ve Kripta’nın büyük bir kısmını zaten Gaudi’den önceki mimar tamamlamış.
İspanya’da çıkan iç savaş nedeni ile kilisenin yapımı uzun bir süre duraklatılmış. Ancak, 1950’li yıllarda tekrar yapımına başlanabilmiş. Yapımı için bir grup mimarla anlaşılmış.
Kilisenin batı cephesi diğer adıyla çile cephesi ise heykeltıraş Josep Maria Subirach tarafından tamamlanmış ve sonunda 2010 yılına Papa tarafından kutsanarak kilise açılmış.
Kilisenin yapımının bu denli uzun sürmesinin ve bir türlü bitmemesinin nedeni olarak ise Gaudi’nin son derece karmaşık olan mimari çizimleri, ölümünün sonrasında mimarların bu çizimlere uygun bir teknolojide devam etmekte zorlanmaları ve kilisenin yapımı için sadece ziyaretçilerden alınan ücretlerin kullanılması gösterilmiş.
Fakat, halk arasında bitmeyen kilise olarak adlandırılan bu kilisenin, tüm bu hikayenin aksine bile isteye bitirilmediği ve özellikle bu şekilde yarım bırakılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
Sagrada Familia Kilisesinin Bölümleri
Eğer tamamlanırsa 18 adet kulesi ile ve bu kulelerden birinin yüksekliğinin 175 metre olması ile Avrupa’nın en yüksek kilisesi olma unvanına sahip olacak. Bu kulelerden 12’si İsa’nın havarilerini, 4 tanesi İncil yazarlarını, biri İsa’yı ve sonuncusu da Meryem’i temsil edecek şekilde tasarlanmış.
Sagrada Familia Kilisesinin içi
Gaudi, çok koyu bir katolikmiş ve dini inancını kilisede bir çok noktaya fazlasıyla yansıtmış. Kiliseye girdiğinizde bu detay hemen gözünüze çarpıyor. Hemen hemen her köşesinde İncil’den ayetler, Hristiyanlıkla ilgili bilgiler yer alıyor.
Bunun yanında kilisenin içi görsel anlamda da size hemen farkını hissettirecek. Çünkü, iç mimarisi adeta doğadan esinlenerek yapılmış. Hayvanlar, bitkiler, ağaçlar yani anlayacağınız doğada yer alan her türlü canlı resmedilmiş içeride. Kendinizi bir ormanda gezintiye çıkmış gibi hissedeceksiniz.
Sagrada Familia Bazilikası Doğu Cephesi (İsa’nın Doğumu)
Burası bence adeta buram buram Gaudi kokan bir yer. Çünkü, eğer Barselona’ya gider ve Gaudi’nin bir kaç eserini yakından görürseniz tarzını hemen anlarsınız. İşte bu cephe de adeta Gaudi’nin mamarisini en güzel yansıtan yerlerden biri diyebilirim.
Bu cephede 3 kapı yer alıyor. Bu kapılardan sağdaki inancı, ortadaki merhameti ve soldaki umudu simgeliyor. Aynı zamanda kaplumbağalar, bukalemunlar, Yusuf ile Çocuk İsa, İsa’nın soy ağacının yazılı olduğu sütun ve bunun gibi Hıristiyan kültürüne ait bir çok hikaye ile karşılaşıyorsunuz.
Sagrada Familia Bazilikası Batı Cephesi (Büyük Çile)
Bu kısma baktığınızda ise Gaudi’nin tarzından biraz farklı olduğunu hemen anlayacaksınız. Bunun nedeni ise bu kısmın heykeltıraş Subirach tarafından tamamlanmış olması. Burada adından da anlaşılacağı gibi, İsa’nın yaşamış olduğu büyük çileler resmedilmiş. Resimlerde ve metinlerde Petru’nun İsa’yı inkarı, İsa’ya yapılan bazı işkenceler kırbaçlanması gibi durumlar yer alıyor.
Sagrada Familia Bazilikası Güney Cephesi (İhtişam Cephesi)
Bu cephede ise günahları, kötülükleri, şeytanları simgeleyen figürler yer alıyor. Bu figürlerin üzerinde ise Cennet’i sembolize eden resimler yer alıyor.
Sagrada Familia Bazilikası Nef’i
Burasının yapımı 2000 yılında tamamlanmış. Burası bana kocaman bir ağaç gibi göründü. Bu kısmı gezerken kendinizi bir ormanda hissediyorsunuz.
Sagrada Familia Bazilikası Apsis’i
Burası Gaudi’nin ölmeden önce tamamlayabildiği yerlerden biri. O nedenle değeri büyük. Gaudi, burada doğadan esinlenmiş. Her yerde kertenkeleler, salyangozlar ve yılanlarla dolu formlar göreceksiniz.
Sagrada Familia Kilisesi Ziyaret ve Gün Saatleri
Online rezervasyonu buradan yaptırmanız kapıda uzun sıra beklemeden daha hızlı girmenizi sağlayacaktır.
Kilisenin ziyaret günleri ve saatleri aylara ve günlere göre değişiklik gösteriyor.
25, 26 Aralık, 1 ve 6 Ocak tarihlerinde: 09:00–14:00 arası
Ekim ayı boyunca: 09:00–19:00
Nisan ve Eylül arası: 09:00–20:00
Mart Ayında: 09:00–19:00
Kasım ile Şubat ayları arası: 09:00–18:00
Sagrada Familia Ne zaman Bitecek
Adeta Antoni Gaudi ile bütünleşen ve Barselona’nın en büyük simgelerinden biri olan Sagrada Familia’nın bitişinin 2026 yılı olarak hedeflendiği bildirildi.
Barcelona’da gezilecek en önemli yerler listeme buradan ulaşabilirsiniz.
Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.